In het derde jaar van mijn opleiding koos ik voor het keuzeproject van Critical Mass, een stichting die tentoonstellingen, installaties en games ontwikkelt die mensen laat reflecteren op de samenleving.
Het thema waar ik voor dit project mee gewerkt heb is kansengelijkheid, waarbij de opdracht was een corona-proof concept te ontwikkelen dat dit thema dichtbij brengt.
Dark Utrecht
Dark Utrecht is mobiel, narratief gedreven en locatiegebonden spel dat in de kern oneerlijk is, met als doel spelers kansongelijkheid te laten ervaren.
De stad ‘Dark Utrecht’ is een verborgen schaduwversie van Utrecht, waar mensen naartoe komen om een nieuw leven op te bouwen. De telefoon van een speler dient als een portaal waarmee ze deze wereld betreden terwijl ze door de stad navigeren.
Een spel dat in de kern oneerlijk is
Welkom, vriend, in Dark Utrecht.
Een stad die zich hult in de schaduwen van Utrecht, Een stad waar alles mogelijk is, Een stad waar je jezelf overstijgt, of faalt.
Het is aan jou.
Helaas (voor spelers) wordt deze belofte in het spel niet ingelost, spelers krijgen willekeurig kwaliteiten toebedeeld, die hun zowel kunnen bevoordelen of benadelen. Het is bijna onmogelijk om met slechte kwaliteiten jezelf omhoog te werken.
Elke locatie in de stad brengt unieke opdrachten met zich mee die spelers kansen en uitdagingen geven om zich verder te ontwikkelen in het spel.
Een levende wereld
Afhankelijk van je locatie in de stad en je toebedeelde kwaliteiten kan je verschillende taken uitvoeren. Hoe je deze taken kunt voltooien is ook afhankelijk van je kwaliteiten, net zoals de resultaten die dit oplevert.
Gedurende het spel kunnen spelers zien wat er in de stad gebeurt met behulp van de ‘Dark Utrechtse Courant’, hier vinden spelers recente ontwikkelingen en achtergrondinformatie. Ook kunnen spelers in de winkel extra kwaliteiten bijkopen, mochten ze voldoende rijkdom hebben.